Dr. Roy Martina
Dr. Roy Martina
Referentie van Roy Martina:

Mijn aanbeveling voor jong en oud.
Met groot genoegen beveel ik Budokai ANDÔRÉ onder de bezielende leiding van Sensei (leraar) André Terink aan. 

eerst wil ik alle mispercepties wegnemen over het beoefenen van karate of hoe ik het liever noem “Martial Arts”, de kunst van de krijgschap, dit beoefen ik al 60 jaar. Grappig is dat ik ook al 40+jaar arts ben gespecialiseerd in holistische geneeskunde w.o. acupunctuur, homeopathie en succes coaching. 
Ik ben 66 jaar, 60 jaar geleden verklaarde een psycholoog mij als “hopeloos”. Ik had leerstoornissen, kon me niet concentreren, autistische trekken en was gediagnosticeerd met hersenbeschadiging. Verder was ik hypersensitive, verlegen, dyslectisch en agressief. Als iemand mij onheus bejegende dan sloeg ik ze bont en blauw. Mijn vader, een politieofficier was ten einde raad en heeft mijn psychologisch laten onderzoeken. Deze psycholoog heeft mijn leven gered door mijn ouders te adviseren om mij als een vorm van “anger management” (woede beheersing) naar judo te sturen. 
Ik leerde discipline, zazen (stilzitten in een soort meditatie), kalmte, focus, respect, eigenwaarde en nog veel meer. Ik groeide op in de oosterse traditie van zelfcontrole en doelen stellen, training, uit je comfortzone stappen, competitie, team werk, overbrengen van kennis, coaching, enz.. 

Ik weet met 100% zekerheid dat zonder “martial arts” ik nu niet het succes zou hebben die ik ervaar en ik zou niet wereldwijd bekend zijn. Ik heb 3 wereldrecords in de krijgskunsten op mijn naam staan. Ik heb wedstrijden gedaan over de hele wereld en ben nu grootmeester 8e Dan zwarte band en heb mijn eigen “martial arts stijl” gecreëerd. Dor mijn liefde voor “martial arts” ben ik acupunctuur gaan studeren en daarin heel succesvol geworden. Ik geef wereldwijd les en heb 86 boeken geschreven. 
Ik heb leerlingen gehad die op hun 72ste de dojo (trainingsruimte) binnenstapten en binnen 4 tot 6 jaar zwarte band werden en hun hele leven is daardoor veranderd. Ik heb schuchtere kinderen vanaf hun 4e levensjaar zien binnenkomen en hun leven zien veranderen. 

Heel veel mensen doen fitness en andere sporten, maar niets is vergelijkbaar met “martial arts”. Snelheid, reflex training, kracht, uithoudingsvermogen, concentratie, overwinnen van angst, eigenwaarde, zelfrespect, camaraderie, compassie, beheersen van agressie dat zijn zaken die je in deze combinatie zelden in andere sporten krijgt. Niets komt in de buurt van “martial arts”.

Ik ben apentrots dat ik Sensei André mag aanbevelen. Ik heb hem zo’n 30 jaar geleden gezien en wie hij nu is geworden. Er zijn weinig mensen die deze weg afleggen en trouw blijven aan de sport, zij die het doen zijn mensen met compassie en respect waaraan ik mijn kinderen kan toevertrouwen en weet dat zij de beste leraar hebben die niet in eerste instantie uit zijn puur voor commerciële redenen, maar komen vanuit de passie voor “martial arts” en dit met liefde willen over dragen en mensen de kans te geven het beste uit zichzelf te halen. André in het Japans is ANDÔRÉ en betekent: AN-Eerlijkheid DÔ-Doorzettingsvermogen en RÉ staat voor geloof in je zelf. Ik geloof niet in toeval, ik geloof in bestemming door keuze. Als je dit leest overweeg je dit pad naar jezelf te gaan bewandelen, het is een pad met als doel, diegene te worden die je in potentie bent. Een krijger met een hart van goud. 

Karate gaat niet om agressie, maar eerder om leren omgaan met je agressie en jezelf te leren kennen, er is geen andere sport die dichterbij komt. 

Yoga praat over warrior op een heel andere manier dan Karate en is een andere weg naar jezelf. Niets is goed of slecht, alle wegen naar jezelf zijn goed. Behalve die keuze maak je een keuze voor je sensei, jouw leraar, en wat je wilt is iemand die de weg heeft bewandeld en zich heeft gevonden en Sensei André Terink is die Sensei die je de weg zal wijzen, maar je zult zelf die weg moeten afleggen. Karate is niet voor iedereen, het is voor mensen die echt diep willen gaan. Het is niet de makkelijkste weg, het is wel de weg die de moeite waard is. 

Zoals we zeggen in Japans: OSU, ik groet jou en ik respecteer jou, welke keuze je ook zult maken. 

Roy Martina, Holistisch arts, bestseller auteur & Business coach | 8e Dan.

Referentie Shihan Jan Vleesenbeek

In de 55 jaar dat ik Kyokushin karate beoefen, heb ik Sensei André Terink decennialang meegemaakt als een integere karateka, docent en dojohouder. Zijn Dojo het te Budo Kai Tora Tora (Zutphen), mijn Dojo Budokai Vleesenbeek (Dordrecht). We waren lid van de NKKO (Nederlandse Karate Kyokushin Organisatie) en de IKO Kyokushinkaikan van grootmeester Sosai Mas. Oyama. 35 jaar lang was ik ook lid van de examen commissie. In die zin heb ik Sensei André (mede) zijn Dan examens af mogen nemen. En dat was in die tijd ongelooflijk zwaar. Het vond altijd plaats in het zomerkamp op Nationaal Sportcentrum Papendal. Onder leiding van Shihan Loek Hollander, was dit kamp wereldwijd berucht en beroemd. Een aantal achtereenvolgende dagen bloed, zweet en tranen trainen. Compleet met nachttrainingen. Achtereenvolgend het technische examen, het hout breken en last but not leased het beruchte vrije vechten (zonder beschermers). Het 4e Dan examen van Sensei André Terink was ontzettend zwaar. Voldeed je aan een van de eisen niet, kon je naar huis en een jaar later opnieuw proberen. Maar André was altijd goed voorbereid en in conditie. Ook dit examen volbracht hij met glans, al kwam hij er niet zonder kleerscheuren vanaf. Hij was ook zeer ambitieus en blakend van energie. Meerdere keren organiseerde hij succesvol karate toernooien. Wij deden daar altijd aan mee!

Persoonlijke mooie herinneringen aan hem heb ik o.a. aan diverse winter kampen in de bergen van Oostenrijk. “Wat een geweldige tijd was dat!” Veel gelachen, maar ook keihard getraind. En zoals ik altijd zeg, herinneringen kan men je nooit afnemen!

Sensei André heel veel succes met je nieuwe ingeslagen weg!

Big OSU!
Shihan Jan Vleesenbeek | 7e Dan.

Jan Vleessenbeek
L. Shihan Vleesenbeek M. Sensei André Terink R. Sensei Ger Hoogeveen
Bertrand Kron
Bertrand Kron, auteur Kyokushin Kata Encyclopadia.
Referentie van Bertrand Kron

I do remember Sensei André as a great Kyokushin karateka always trying to learn more and more. I remember Sensei André as a very good fighter with a high spirit of “never give up”, especially during his Yon-Dan (4th Dan) test in 2007. 

I remember also that André were looking for increasing his technical level, trying to understand the biomechanics of each motion, analysing the Kata to understand Bunkai and to really perform them as a real fight against virtual partner and not as a virtual fight. 

I took pleasure to work with Sensei André during 12 years, I was Head Instructor at the Papendal World camp, as co-teacher but also as partner each time we could share trainings together. 

If politics of Kyokushin groups and distrance split us, I would be pleased to share again time with Sensei André in Dogi on a Kyokushin Tatami. 

Best regards, 
OSU, 
Bertrand Kron Shihan | 7th Dan.

Referentie Vlado Haljer

Ik ken André al zo’n dertig jaar. Vroeger hoofdzakelijk van het Kyokushinkaikan Karate, later hebben we gezamenlijk getraind op veel zomerkampen, die gehouden werden op Nationaal Sportcentrum Papendal, Heino en vele andere, met als klapstuk een training en verblijf van enkele dagen in een tempel onder leiding van monniken op de Mitsumine berg, in de buurt van Tokyo, Japan. 

André viel vaak op door zijn keiharde inzet en het altijd maar door blijven gaan, zonder op te geven. Wij hebben in begin jaren negentig ook samen het LMA (Leraar Martial Arts) certificaat behaald. André is dus een Rijks Gediplomeerd Vechtsport Instructeur. 

Ik heb André leren kennen als een goede en keiharde vechter (uit zijn wedstrijd-eironde in het Nederlands team). Hij wilde altijd meer dan goed presteren. Die periode ligt al weer lang achter ons, maar hij is en blijft een harde maar sportieve vechter. Daarnaast vind ik dat hij een goede en duidelijke Sensei (leraar) is, die de te behandelen materie goed en duidelijk uitlegt. 

Verder is André een goede en consequente A scheidsrechter (Hoofdscheidsrechter) die op veel nationale en internationale toernooien heeft gescheidsrechterd.

OSU, 

Shihan Vlado Haljer | 6th Dan.
Branch Chief & Country Representative The Netherlands (Kyokushin-Kan organisatie).

Vlado Haljer
Sensei André en Shihan Vlado met de presentatie van het nieuwe Kyokushin-Kan Nederland Paspoort.
Referentie van Cisca van Kesteren-Lumalessil.

Hallo mijn naam is Cisca van Kesteren-Lumalessil. Ik ben de dochter van mijn wijlen vader Augus Lumalessil. Die in 1951 uit de Molukken naar Nederland is gekomen samen met zijn broers, zussen en ouders. Mijn vader is in de jaren 70 begonnen met karate. Wat nog niet zo bekend was. In deze jaren is hij groot geworden, o.a. Koen en Wim Scharrenberg waren een van de eerste leerlingen en werden als broers voor mij. Koen is uit gegroeid tot een van de beste van Nederland. Elke dag waren ze bij ons te vinden, ze zijn echt familie geworden. Dat waren de meeste leerlingen, ze kwamen graag bij ons thuis. De school/Dojo hete Tora-Tora, wat aanvallen betekent. 

Als meisje zijnde ban ik ook met karate opgegroeid. Tot mijn 15e jaar heb ik veel getraind. Daarna ben ik klassiek ballet gaan volgen tot mijn 20ste jaar. Toen ben ik jazz, bodypump enz. Gaan doen en hier in les gaan geven. 

Nu ben ik 57 jaar, getrouwd en we hebben 2 kinderen een dochter van 34 en een zoon van 31 jaar. Onze zoon Rico is in de sporen van mijn vader gegaan. Geen karate maar Teakwando full contact. Hij heeft zwarteband en is Nederlands kampioen geweest. 

Op het sterfbed van mijn vader heeft hij André Terink gevraagd om zijn Tora-Tora voort te zetten. En dat heeft André al gedaan (onder de naam Budo Kai Tora Tora) en gaat hij nu weer doen onder de naam Budo Kai ANDÔRÉ. Ik ben André daarom ook zeer dankbaar dat hij dit gaat doen. Bij deze wil ik jou, André heel veel succes wensen. En dat je op jouw manier weer nieuw leven blaast in het gedachte goed van mijn vader. 

Jullie zeggen OSU. 
Ik sluit af, hoe mijn vader Sensei Augus Lumalessil dat altijd zei:

OSH KIAI!!
Lieve sport Groet, 
Cisca van Kesteren-Lumalessil. 

Ciska Lumalessil
L. Sensei André
R. Cisca van Kesteren-Lumalessil
Willem Klip
Willem Klip
Referentie van Willem Klip

In Oktober 2019 reisde ik vanuit Rognan, Noorwegen naar Rotterdam, de stad waar ik geboren ben. Ik mocht van Shihan Vlado examen doen voor mijn 3e Dan en meldde me bij het herfstkamp, georganiseerd door Katsu Heiwa (Shihan Vlado en Sensei Jenny m.m.).

Het was een absoluut goed kamp met goede instructeurs/leraren. Sensei André was daar instructeur. Ik had hem al eens eerder gezien op Papendal tijdens een zomerkamp, maar nooit gesproken. Hij was iemand die respect afdwong op een prettige manier, rustig en gebalanceerd. Zijn instructies, hulp en aanwijzingen waren to the point en direct toepasbaar. Kritisch is hij, zoals je an iemand met zijn kennis en ervaring binnen het Kyokushin mag verwachten en zonder kritiek kun je als karateka niet groeien. Van je fouten leer je tenslotte en opgeven doen we niet. 

Ik hoop, zo snel de gelegenheid zich voordoet, een les te kunnen volgen bij Sensei André. 

OSU, 
Willem Klip | 3e Dan.