Wij zijn karate liefhebbers die ons bewust zijn wat karate ons geeft en gegeven heeft in ons leven tot nu toe. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel heeft karate ons verrijkt en handvatten gegeven om onszelf verder te ontwikkelen als mens.

Dit willen wij delen met anderen, zodat ook zij zich kunnen verrijken met het bushido; de weg van de Samurai. Karate is namelijk meer dan alleen de sport, waarbij je elkaar tot het uiterste drijft en prestatie gericht bezig bent. Karate is een weg van de Samurai, een Japanse meester in de vechtkunst, die de interne gevechten beheerst en daardoor geen externe gevechten hoeft te voeren. Deze weg wordt het Bushido genoemd. Op deze weg leer je niet alleen jezelf verdedigen, het deelnemen aan wedstrijden en jezelf tot het uiterste drijven, nee je leert juist één te worden met jezelf, je beperkingen en talenten omarmen en deze op een voor jou doeltreffende en werkende wijze vorm te geven, zodat jij jezelf verbeterd.

“Een ware Meester doorgrond de gevechten die binnen zichzelf plaats vinden.”

Hiermee wordt het volgende bedoelt:
De Samurai is pas Meester over zijn gevecht als die volledige afstemming binnen zichzelf heeft bereikt. We kunnen allemaal de contradicties binnen onszelf, de conflict zones waar gevoel en gedachten elkaar tegen komen en ten strijde trekken. Wat kan leiden tot een interne verdeeldheid en strijd. De ware oosterse gevechtskunsten gaan juist hierover en niet over wedstrijden of gradaties die veroverd kunnen worden. Het gaat over de interne groei en ontwikkeling, waarbij je je eigen interne overwinningen bepalen wie je bent. Gradaties geven een mate van ontwikkeling op dit gebied aan, dat een stimulans en bevestiging van je ontwikkeling is. Wedstrijden is een middel om het geleerde te toetsen in competitie verband. Maar juist ook bij een wedstrijd komen de persoonlijke ontwikkeling en de interne beheersing aan bod. Elk gevecht is er eentje tegen een element van jezelf, waar je tegenstander slechts symbool voor staat.  Beheers je dit interne spel dan beheers je de wedstrijd. 

BKA-logo

Budo Kai ANDÔRÉ, is een vereniging die de echte leer van het Kyokushin-Kan karate wil doorgeven. Op een wijze dat iedereen die dit wenst te ervaren en of te leren, in staat wordt gesteld dit te kunnen ervaren. Hierin zal de nadruk liggen op interne ontwikkeling en karakter vorming, waarbij de trainingen, wedstrijden, examens/slippendagen, seminars en kampen als middel worden ingezet.

Goed om te weten:

 • Onze vereniging is op 01-02-2021 opgericht en geregistreerd bij de KVK onder nr.: 81811934. De lessen worden reeds gegeven vanaf 2018.
 • Betekenis van de naam:
  • Budo betekent: de weg van de krijger.
  • Kai betekend: samen / verenigen.
  • AN betekend: Eerlijkheid
  • betekend: Doorzettingsvermogen
  • betekend: Religie / geloof in jezelf.
 • Kyokushin betekend:
  • Kyoku betekend: Ultieme / Uiterste
  • Shin betekend: Waarheid 

Budo Kai ANDÔRÉ is vernoemt naar Sensei André Terink.
ANDÔRÉ is de Japanse vertaling van André.

The Lions:

Onder de leiding van de grondlegger van Kyokushin karate, Mas. Oyama, werden de studenten die intern kwamen trainen “the Young Lions” genoemd. Dit was een speciale selectie leerlingen die zichzelf overtroffen qua prestaties. 
In het boeddhisme betekent de leeuw, de wijsheid van Boeddha’s leer. Het brullen van de leeuw duidt dan op de onverschrokkenheid waarmee de Boeddha zijn leer heeft verkondigd. 

Dit is de inspiratie geweest om de afbeelding van een Leeuw, als symbool voor onze Dojo te nemen. 

Budo Kai Andore Lion

Ons motto:

ANders DOen geeft REsultaat. Wij onderscheiden ons door alle aspecten van Budo en met name Kyokushin Karate te doorgronden en over te dragen. Hierbij bewaken we de traditionele wijze van de leer en maken het mogelijk voor iedereen om deze karate stijl te beoefenen.

Onze Technische commissie bestaat uit Dan-graad houders waarmee we alle lessen verzorgen en onze leerlingen en elkaar ondersteunen, stimuleren en motiveren. Hierin heeft ieder zijn/haar unieke set aan kwaliteiten die we zoveel mogelijk de ruimte geven.

Ikigai:

De Japanse weg voor een lang, gezond en gelukkig leven. Deze zienswijze en leer is op een diep level verweven met het Japanse Budo. In onze overdracht van kennis nemen we deze leer mee, vaak onopvallend maar altijd aanwezig.

Sensei Andre Terink

Sensei André Terink

Shihan Koen Scharrenberg
en Sensei André

Sensei André:

André Terink is begonnen met Kyokushin karate in zijn tiende levensjaar, bij zijn leraar Sensei Lumalessil. Een ware legende in de beginjaren van het Kyokushin karate in de jaren zeventig. Sensei Lumalessil was een leraar van de oude stempel, harde trainingen, technisch van hoog niveau, elke training volledige inzet en respect. De budo spirit, de leefwijze van een oosterse krijger, was elke les aanwezig. Traditionele Japanse lessen!

André heeft, ongeveer 13 jaar, onder Lumalessil getraind tot zijn overlijden. Op het sterfbed vroeg Sensei Lumalessil of André zijn Dojo en daarmee zijn leringen wilde voortzetten. Vanaf dat moment heeft André de leringen door gegeven aan zijn leerlingen. Door de jaren heen aangevuld met zijn eigen opgedane ervaringen.

Sensei André is een leraar die zich altijd blijft ontwikkelen en andere leraren opzoekt om zich te verdiepen en te verbeteren. Zo heeft Sensei André met vele leraren van over de hele wereld getraind, les gekregen en gegeven. Legendarische leraren als Matsui, Loek Hollander, John Blumming, Stuart Corrigal, Antonio Pinairo, Egbert Thomas, Jan Vleesenbeek, Koen Scharrenberg en nog vele meer, hebben André’s weg gekruist. Vele van hen zijn goede vrienden geworden.

Wil je ook een les ervaren van deze bijzondere Karate Leraar, die veel ervaring heeft en je weet te motiveren en te stimuleren? Kom dan een keer mee trainen.

Sensei André
en Sensei Lumalessil

Shihan Thomas

Sensei André
en Shihan Thomas

Cisca van Kesteren-Lumalessil

Hallo mijn naam is Cisca van Kesteren-Lumalessil. Ik ben de dochter van mijn wijlen vader Augus Lumalessil. Die in 1951 uit de Molukken naar Nederland is gekomen samen met zijn broers, zussen en ouders. Mijn vader is in de jaren 70 begonnen met karate. Wat nog niet zo bekend was. In deze jaren is hij groot geworden, oa. Koen en Wim Scharrenberg waren een van de eerste leerlingen en werden als broers voor mij. Koen is uit gegroeid tot een van de beste van Nederland. Elke dag waren ze bij ons te vinden, ze zijn echt familie geworden. Dat waren de meeste leerlingen, ze kwamen graag bij ons thuis. De school/Dojo hete Tora-Tora, wat aanvallen betekent.

Als meisje zijnde ben ik ook met karate opgegroeid. Tot mijn 15e jaar heb ik veel getraind. Daarna ben ik klassiek ballet gaan volgen tot mijn 20ste jaar. Toen ben ik jazz, bodypump enz. gaan doen en hier in les gaan geven.

Nu ben ik 57 jaar, getrouwd en we hebben 2 kinderen een dochter van 34 en een zoon van 31 jaar. Onze zoon Rico is in de sporen van mijn vader gegaan. Geen karate maar Teakwando full contact. Hij heeft zwarte band en is Nederlands kampioen geweest.

Op het sterfbed van mijn vader heeft hij André Terink gevraagd om zijn Tora-Tora voort te zetten. En dat heeft André al gedaan en gaat hij nu weer doen onder de naam Budo Kai ANDÔRÉ. Ik ben André daarom ook zeer dankbaar dat hij dit gaat doen. Bij deze wil ik jou, André heel veel succes wensen. En dat je op jouw manier weer nieuw leven blaast in het gedachte goed van mijn vader.

Jullie zeggen Osu.
Ik sluit af, hoe mijn vader Sensei Agus Lumalessil dat altijd zei:
OSH KIAII!!
Lieve sportgoet,

Cisca van Kesteren-Lumalessil

Ciska Lumalessil

Sensei André
en Cisca van Kesteren-Lumalessil