Kyokushin Karate is een full-contact karate stijl. Deze stijl is opgericht door Masutatsu Oyama. Onder zijn leiding is het Kyokushin wereldwijd verspreid en is het de meest populaire karate stijl op dit moment. 

Kyoku betekent “Uiterste” en Shin “Waarheid”. De toevoegingen Kai en Kan betekenen respectievelijk “Samenwerking” en “School”.

Uiterste: staat voor het leren kennen en ontdekken van je eigen uiterste grenzen van het lichamelijk en geestelijk kunnen. Dit wordt in elke training getraind, door fysieke en mentale uitdagingen waarin de beoefenaar telkens een interne grens aanraakt en op deze wijze de uiterste grenzen leert kennen en oprekken. 

Waarheid: staat voor de realiteit van je kunnen. Hierin wordt gevraagd de waarheid binnen jezelf te leren kennen en ontwikkelen. Dit wordt gedaan door op realistische wijze te trainen waarin de beoefenaar wordt geconfronteerd met de waarheid van zijn/haar eigen kunnen. 

Kyokushin karate staat wereldwijd bekend als een van de sterkste en hardste vormen van karate. Dit wil niet zeggen dat de stijl slechts voor een selecte groep mensen aantrekkelijk is. Wij zijn van mening dan Kyokushin juist meer te bieden heeft dan bijvoorbeeld Kickboxen en MMA. Juist doordat bij het Kyokushin Karate het zogenoemde Budo dieper geworteld is. Budo is een moreel kompas en filosofische basis die beoefenaren handvatten geeft om de kracht die vrij komt door Vechtkunsten op een gepaste wijze te kanaliseren. 

Kyokushinkarate
Mas. Oyama

Sosai (Oprichter) Masutatsu Oyama

Masutatsu Oyama, de grondlegger van het Kyokushin-karate is in 1923 in Korea geboren en studeerde Chinese en Koreaanse gevechtskunsten voordat hij naar Japan verhuisde, waar hij voor een korte tijd Shotokan en Goju-karate studeerde. Gedesillusioneerd in de gevechtseffectiviteiten van deze systemen, spendeerde hij twee lange periodes geïsoleerd in de bergen van Japan om zijn Karate te perfectioneren en om te mediteren. Na de eerste periode keerde hij terug naar de bewoonde wereld om de eerste naoorlogse ALL Japan Karate-Kampioenschappen te winnen, en na de tweede periode verbaasde hij de wereld door in een ongewapend gevecht met een stier de hoorn van de kop te breken. In zijn leven vocht hij met meer dan 50 stieren, waarvan gezegd wordt dat hij er enkele gedood heeft.

In 1954 creëerde hij zijn eigen systeem en opende hij zijn eerste dojo in Tokyo. Zijn organisatie is later uitgegroeid tot miljoenen leden over de gehele wereld. De naam van zijn stijl is KYOKUSHIN (uiterste waarheid). Vanaf het begin nam Oyama zich voor zo realistisch mogelijk te zijn m.b.t. gevechtseffectiviteit en er kan geen twijfel zijn, dat karatebeoefenaars, die onder dit systeem trainen of getraind hebben, een realistische voorkeur hebben voor zelfverdediging of wedstrijden.

In de 70-er jaren introduceerde Mas. Oyama zijn knock down concept en organiseerde hij de eerste Open Wereld Kampioenschappen full contact karate. In Nederland werd het eerste knock down karate toernooi gehouden omstreeks 1973, onder leiding van Loek Hollander. Kenmerkend voor het Kyokushin-Karate is o.a. de strakke discipline die de beoefenaren in acht moeten nemen, mede noodzakelijk vanwege het “full contact” element. Het naleven van de Budo regels zijn een absolute vereiste om in Kyokushin te kunnen groeien. Bij de trainingen en ook bij de wedstrijden streeft men er naar om de eigen grenzen te verleggen. Op die manier wordt de fysieke vorm optimaal ontwikkeld. Een sterk ontwikkelde lichamelijke kracht gecombineerd met een nederige geest zijn de kenmerken van goede Kyokushin-karateka’s. Ook een sterk gevoel voor eerlijk spel is zeer belangrijk en wordt ontwikkeld door strikte code van ethische oefening tijdens de gevechtstrainingen.

Mede hierdoor kent de beoefening van deze stijl duidelijk karakter vormende elementen, waarbij doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en respect voor elkaar op bijzondere wijze wordt gestimuleerd. Het patroon van normen en waarden is dan ook nog “ouderwets” Japans, met groot respect voor de hoger gegradueerden, daarmee draagt het belangrijke opvoedkundige elementen in zich, in tegenstelling tot de zuiver commerciële karatestijlen. De onderlinge banden en de verbroedering (ook internationaal) tussen de beoefenaars is bijzonder groot. In 1994 overleed grootmeester Mas. Oyama.  

Kancho (Voorzitter) Hatsuo Royama – Kyokushin-kan 

Hatsuo Royama werd in 1948 geboren in Saitama, iets ten noorden van Tokyo. Geïnspireerd door een landelijke groei in populariteit van beroemde vechters en worstelaars, reisde hij op zijn vijftiende naar Ikebukuro en betrad daar Masutatsu Oyama’s legendarische “Oyama Dojo“. Daar ontstond het Kyokushin karate. Door in Oyama’s dojo getraind te hebben werd Royama één van de weinige leerlingen die vanaf het begin, tot Mas Oyama’s dood in 1994, zo dicht betrokken was bij Oyama’s organisatie.
Op 25 jarige leeftijd werd hij kampioen van het “Kyokushin’s 5th All Japan Tournament” en kreeg hij al enkele bekendheid. Toen hij later in 1975 op het “1st World Open Karate Tournament” de Amerikaan Charles Martin versloeg, een reus die bijna 30 cm groter was, nam zijn bekendheid toe.Royama bereikte een historische finale in dat eerste wereld toernooi in Japan, toen een split-besluit in de laatste partij eindelijk gebroken werd door de toernooi-scheidsrechters, waarbij de eerste plaats werd gegeven aan Katsuaki Sato. Hierdoor had Royama geen keus en accepteerde zijn tweede plaats. Toen meerdere vechters de dag na het toernooi naar het ziekenhuis gingen voor hun blessures, ging Royama naar zijn gewoonlijke training. 
Iedereen die Kyokushin karate vandaag de dag kent, kent de allesvernietigende low shin kick, gedan mawashi geri. Niet iedereen weet, daarentegen, dat het Royama was wie deze techniek beroemd maakte.
In de vroegere wereld toernooien hoorden de Japanners de buitenlanders roepen: “Low kick! Low kick!” en doordat de uitspraak van de “R” in het Japans hetzelfde is als die van de “L”, was het een eerlijk foutje van hen om “Ro kick! Ro kick!” te verstaan. Daardoor geloofden ze dat zelfs de buitenlanders de techniek naar de eerste Japanse vechter hadden vernoemd. Het was immers Royama met wie heel Japan deze bot-brekende techniek associeerde sinds ze in het 1e World Tournament hadden gezien dat Royama de ene na de andere destructieve low kick uitdeelde aan Charles Martin.
Royama
Kyokushin-Kan1

Onze vereniging heeft ervoor gekozen om zich juist te richten op de budo basis van het Kyokushin karate. Dit is waarom wij voor de Kyokushin-Kan organisatie van Royama hebben gekozen. In deze organisatie wordt er gestreefd naar een eenheid van Body, Mind en Soul. Wat inhoud dat we door middel van Kyokushin karate, streven naar een ontwikkeling op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. 

Ons inziens is deze interne balans van belang voor een fijn en gezond leven. Wij willen dan ook een bijdrage leveren in de welzijn van onze leden. Dit doen we door Kyokushin in zijn totale omvang over te dragen. Alle aspecten worden dus overgedragen en niet alleen één specifiek onderdeel, bijvoorbeeld alleen het vechten.